Algemeen

Molen de Korenbloem Ospel
Zondag 18 aug 150 jr bestaan

Door Gilsing lokale media

De molen is uiteraard de gehele dag in werking en er wordt op iedere zolder uitleg gegeven over de werking. Ook is de molen winkel de gehele dag geopend en kan er o.a. de broodmix gekocht worden om zelf heerlijk brood te bakken. In de molen zijn diverse exposities van kunstenaars zoals; Ingrid en Wim van Rooy-van Santen, Annelies Evers, Riny Sieben en Jan van Riet. Dan zijn er nog tal van activiteiten rond de molen.
Bakken. Er is een (mobiele) bakoven aanwezig die met hout gestookt wordt. In deze oven zal er gebakken worden met meel dat op deze molen ambachtelijk gemalen, gebuild en gemengd is. Voor het publiek zijn er workshops broodbakken zodat men zelf kan ervaren hoe dit vroeger gebeurde.


Pizza bakker. Barteljo uit Nederweert is aanwezig met een mobiele pizza-oven. Hij geeft een demonstratie pizza bakken gemaakt van meel gemalen in de molen.
Pannenkoekenmeel (Pannenkoekenmix). Door de molenaar is in samenwerking met Pannenkoekenhuis de Dorpsherberg een speciaal meelmengsel ontwikkeld voor het bakken van de lekkerste pannenkoeken. Deze pannenkoeken worden op het festivalterrein gebakken en kunnen geproefd worden.
Koffie en wafels. Door de zangvereniging St Cecilia uit Ospel zal er op het feestterrein voor koffie met wafels gezorgd worden. Wafels gebakken van meel dat op de molen gemalen is.
Markt van streekproducten.
Bijenvolken en bijenhoning. Notenolie van molen de Windlust. Diervoeders en stroopmaker met appelstroop. Hazelnoten en blauwe bessen.
Maalkoppel. Door stationair motor aangedreven maalkoppel. Dit werd in het verleden gebruikt wanneer er te weinig wind was
Voorlichting.
In een tent zullen er stands zijn Molenstichting Limburg, Molenstichting Nederweert, Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en het Huis der Kunsten Limburg.
Expositie landbouwmachines. Op het evenemententerrein langs de molen zullen landbouwmachines die de boer vroeger gebruikte voor het zaaien en dorsen van granen tentoongesteld worden. Zo wordt het gehele proces van het graan bij de boer tot het malen op de molen in beeld gebracht. Verder is er nog klein landbouwmaterialen te bezichtigen wat de boer vroeger gebruikte op de boerderij en het land. Deze machines zijn nog compleet zoals ze vroeger gebruikt werden bij het telen van het graan en geheel gerestaureerd. De eigenaren vertellen zelf over het functioneren van deze machines en tevens het historisch verhaal van de boeren uit die tijd.
Smederij. Gedurende de dag zijn er enkele mobiele smederijen aanwezig die het “oude” ambacht van smeden met open vuur laten zien.
Historie. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de historie van de molen en aan het vak van molenaar. Ook zijn er boeken te koop die betrekking hebben op molens.
Muziek. Gedurende de gehele dag is er life muziek op het festivalterrein.
Springkussen. Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig.
Adriaans molenbouw Weert laat het ambacht van molenbouwer zien.

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  hardhouten buitendeur

  Te koop in zeer goede staat hardhouten buitendeur hoogte 201.5 breedte 93 cm met draad glas. Indien gewenst kan deze geplaats worden, kan links en rechts draaien. Lees meer
 • Headline 1

  Handtas

  Handtas Jenny is een gebruiksvriendelijke ruime tas.Deze stijlvolle handtas is uitgevoerd in hoogwaardig kwaliteit PU en heeft als kenmerkend detail speciale naden voor en achter om het tas extra te accenturen.Het model heeft een ritssluiting en is aan de binnenzijde voorzien van twee steekvakken en een ruim rits vak.De tas is zodanig ruim dat een A4 formaat boekje of mapje er gerust in past. Een Ipad kan gemakkelijk erbij. De steekvakken kunnen heel goed een bewaarplekje zijn voor je make-up spiegeltje of lippenbalsem.In de ruime rits vak kan je eventueel je belangrijke papieren tijdelijk in opbergen.Voering is van satijn in de kleur kobalt blauw. Als finishing touch is de tas voorzien van een speciaal goudkleurig JC (Jaemi Club) tassenhanger. Lees meer
 • Headline 1

  Winterbanden Michelin Alpin VW Golf variant 1,2 TS

  Michelin Alpin winterbanden vw golf (7) 2013 op stalen velg, 3 winters gebruikt ( 20.000km), goed onderhouden. 195/65/R15 profieldiepte 6 mm Naafgat 57,1 Steek 5 x 112 ET waarde 43 Bieden Lees meer
 • Headline 1

  antiek kastje marmer vintage,nostalgie,brocante

  mooi antiek kastje in goede staat 100 jaar oud met marmer plaatjeafhalen in Limburg,verzenden mogelijk37 cm breed77 cm hoog38 cm diep. Lees meer
 • Headline 1

  antieke commode,wastafel,kaptafel vintage,dressoir

  prachtige antieke kast in zeer goede staat met marmeren blad en grote spiegel afhalen in Limburg.bladhoogte 86 cm,bladbreedte 109 cm,kastdiepte 45 cm.Spiegelhoogte vanaf grond gemeten 192 cm. Lees meer

Laatste reacties