Algemeen

Laat je verrassen in De Groote Peel!

Door Gilsing lokale media

Verrassende Veentocht vanaf Buitencentrum De Pelen

Staatsbosbeheer houdt elke maand een Verrassende Veentocht, een excursie van 8 kilometer, in Nationaal Park De Groote Peel. Zo ook op zondag 25 februari. Elk seizoen en elke route zijn anders dus het is elke keer verrassend wat je beleeft. Na afloop staat er een kopje koffie of thee en een stuk Limburgse vlaai voor je klaar om na te genieten. De activiteit start om 13.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Altijd verrassend wat je tegenkomt
De Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland. Toch heeft dit veengebied veel te bieden. Het landschap is weids en open met waterplassen, heide en kleine stukken bos. De Groote Peel is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger turf gestoken en de sporen van dit turfsteekverleden zijn nog zichtbaar in het landschap. Zo zijn de paden waarover je wandelt dezelfde paden waarover de turfsteker vroeger ‘het zwarte goud’ vervoerde. De houten knuppelbruggen zijn van latere datum en aangelegd om het oorspronkelijke moeras toegankelijk te maken voor wandelaars.

Tijdens de Verrassende Veentocht ontdek je de mooiste plekjes van De Groote Peel. De Peelgids, die deze excursie begeleidt, heeft een route van 8 kilometer uitgestippeld. De wandeling start en eindigt bij het Buitencentrum, maar hoe de route loopt gaat hij nog niet verklappen. Het verrassende van deze Peeltocht zit niet alleen in de route, maar ook in wat je onderweg tegenkomt. Elk seizoen is anders en elke wandeling ontdek je dus weer andere planten en dieren. In de winter ontmoet je de ‘wintergasten’, de vogels die in de Peelstreek overwinteren. Het overvliegen van grote groepen ganzen is een bijzondere beleving die je niet snel zult vergeten!

Deelname aan de Verrassende Veentocht kost € 10,- per persoon, inclusief koffie en vlaai. Reserveren kan online via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht<http://www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht>
Let op: In natte perioden zijn sommige paden in de Peel modderig. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen.

Buitencentrum De Pelen, startpunt van natuurbeleving
Voor of na afloop van de excursie kan je heerlijk struinen door de winkel van het Buitencentrum. Hier vind je interessante boeken, smakelijke streekproducten en leuke souvenirs. Ook voor een hapje en drankje kan je in De Pelen terecht. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen 

 

|Doorsturen